GINOP-2.1.1-15-2016-00866

GINOP-2.1.1-15-2016-00866 Pályázat

Intelligens Optikai Lemezalkatrész Felismerő és
Lézeres Jelölő Berendezés Kutatása és Fejlesztése

Egy új, hazai fejlesztés kis- és nagyüzemi körülmények között is képes automatizálni a lemezalkatrésszel foglalkozó vállalkozások minőségellenőri feladatait. A Meleghegyi és Társa Kft. valamint az Optimal Optik Kft. által közösen fejlesztett, új rendszer nemcsak ellenőrzi majd az elkészült lemeztermékek súlyát és anyagvastagságát, külső méreteit és kontúrját, de egyúttal bele is gravírozza a megfelelő sorszámot vagy kódot a lemezbe. A 285,7 millió forintos összköltségű fejlesztés 180 millió forintos európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Alapvetően új eszközt fejleszt a lemezáruk gyártásához a Meleghegyi és Társa Kft. A cég az Optimal Optik Kft.-vel együttműködve automatizálja a lemezáru-gyártás minőségellenőrzését. Az "Intelligens Optikai Lemezalkatrész Felismerő és Lézeres Jelölő Berendezés Kutatása és Fejlesztése" címen támogatott pályázat, illetve az elkészülő, új berendezés forradalmasítja az eddigi kézi munkát. A korábbi emberi méréseket és rengeteg hibalehetőséget tartogató folyamat mostantól teljesen automatizálható. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha - ahogy ez gyakori is a gyártók életében - egyszerre több megrendelő különféle alkatrészének gyártása folyik. A humán ellenőrök ilyenkor könnyen összezavarodnak, munkájuk nagyon stresszessé válik, de a gépnek mindegy, milyen sorrendben érkeznek az egyes, különböző alkatrészek - ismerteti a fejlesztést Meleghegyi László cégtulajdonos.

Az elkészült alkatrészek egy megvilágított üveglapra kerülnek, amelyet egy speciális futószalag továbbít a készülékbe, de kisebb üzemméretben az adagolás kézzel is végezhető, az eszköz lényege nem a behordó rendszer. A gép belsejében egy multikamerás mérőrendszer a kontúrvonalak felismerésével, a lézeres pontmátrix-generátor, és egy beépített mérleg pedig az anyagvastagság és súly mérésével képes azonosítani az alkatrészt. Ugyanitt látja el a gép kóddal, illetve sorszámmal a tárgyat egy erre a célra módosított lézergravírozó segítségével.

Az így mért adatokból a számítógép egy speciális szoftverrel meghatározza melyik alkatrészt "látja" és annak paraméterei megfelelnek-e a vállalatirányító rendszerből nyert adatoknak. A kapott és a tárolt információt összevetve ellenőrzi az alkatrészek minőségét, mennyiségét és visszacsatolja az irányító rendszerbe.

A projektben az optikai feladatokat az Optimal Optik Kft. végzi, a gépészeti munkákat a Meleghegyi és Társa Kft. valósítja meg, és az első készülékek is az ő telephelyükön működnek majd.

 

A projekt befejezése: 2018.03.31

Pályázati tanácsadás kutatási és fejlesztési projektekhez

Cégünk által végzett kutatási és fejlesztési projektekre az esetek döntő többségében elnyerhető vissza nem téritendő állami támogatás. Mindez hatalmas könnyebbséget jelent partnereink számára, hiszen a projektköltségeknek csak egy részét kell saját forrásukból fedezni, a fennmaradó részt (ami általában meghaladja az 50%-ot is!) az állami támogatás fedezi. Cégünk fennállása alatt számos állami támogatású projekben vett részt konzorciumvezetőként vagy konzorciumi tagként és komoly tapasztalatra tett szert az állami támogatású pályázatok területén. Hatékonyan tudjuk segíteni partnereinket a projektjükhöz legjobban illeszkedő állami támogatású pályázati lehetőségek kiválasztásában, a pályázati anyag megírásában és a pályázat lebonyolításában. Cégünk az alábbi állami támogatású projektekben vett részt az utóbbi években illetve vesz részt jelenleg is:

  •     Energiatakarékos közvilágítási LED-es lámpatestcsalád fejlesztése
http://www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/nemzeti-technologia/nemzeti-technologia-090128

  •          Szabályozott szórási karakterisztikájú diffúz ernyő kutatása nagy kilépő pupillájú szemüvegterminálhoz
http://www.khem.gov.hu/print/masolt/archivum/_nyertesek/o_betus_nyertesek.html

  •          Többrétegű, nagykapacitású holografikus adattároló rendszer kutatása
http://www.om.hu/nkth/mkfp2004/START-00035-2003-hu.html

  •          Advanced Technology for Holographic Storage
http://www.athos-holography.net/participants.htm